Home » od endoskopia » Cellario – piwnica na wino

Cellario – piwnica na wino

Cellario - piwnica na wino

Białe, różane czy czerwone. Znane na świecie od okresów starożytnych. Przy nim szalejemy istotne uroczystości, przy nim odpędzamy wieczory oraz podajemy je do kolacji. Wino, to nie stereotypowy trunek. To znaczący element wielu kultur, zwłaszcza śródziemnomorskich krajów. We Włoszech, Hiszpanii czy Francji to stały element posiłków. W tych państwach wprost niemożnością jest podawanie posiłków bez wina. Niemniej jednak wina stołowe są łagodniejsze, lżejsze oraz słabsze aniżeli stereotypowe wina. Przy sporym spożyciu wina, wolno byt wpaść w alkoholizm. Dlatego wina podawane na co dzień, do posiłków są niemało słabsze. Wino to w wielu państwach stały element kultury, podobnie, jak przechowywanie wina . To już historia oraz tradycja. W Polsce, chociaż wzrasta ilość spożywanego wina, to wciąż brakuje pewnej kultury picia tego szlachetnego trunku. Na winie wypada się znać, aby w pełni je docenić. U nas wciąż spożywa się znacznie więcej mocniejszych trunków, aniżeli wina. Niemniej jednak nie brakuje laików oraz hobbystów wina oraz to to naturalnie dzięki nim cywilizacja wpicia wina pojawia się także oraz u nas. Nie ma o wiele bardziej zróżnicowanego trunku jak wino. W zależności od odcienia wolno wina podzielić na różowe, białe czy czerwone. A w zależności od smaku faworyzujemy wina słodkie, półsłodkie, wytrawne oraz półwytrawne. Różnorodne wina podawane są do rozmaitych posiłków. Nie każde wino nadawać się będzie do serów czy ryby, czy też do ciężkich smażonych mięs. Są wina, które podaje się przed posiłkiem inaczej tzw. aperitify. Inny rodzaj wina podajemy do posiłków powszednich, są to w większości wypadków wina stołowe. A do deserów podaje się wina słodkie, deserowe czy likierowe. Różnorodność, gatunki, smaki, państwie pochodzenia oraz przeznaczenie – tym wszytki różnią się wina.


Ocena: 4/5 (1 głosów)  


Szczegóły wpisu:


Odwiedziny botów:
  • googlebot: 13 (ostatnio: 19.04.2017 04:42:41)
  • yahoo: 6 (ostatnio: 11.02.2017 15:05:29)

Podlinkuj wpis:

You must be logged in to post a comment.